Skip to main content

Nieuwbouw Almende College

De nieuwbouw van de VMBO locatie van het Almende college, een school met een vernieuwd onderwijsconcept, gelegen aan de Laan van Schuylenburch 8 te Silvolde, is door BINX Smartility gerealiseerd.

Het gebouw heeft glas rondom en veel open ruimte. Het doel is het zichtbaar maken van het onderwijs, met zo weinig mogelijk gangen en aparte ruimtes. Binx Smartility heeft samen met Architekten Groep Gelderland (AGG) uit Zelhem en RoosRos Architecten het plan ontworpen en uitgewerkt.

Het resultaat is een gebouw dat volgens mede-architect Maarten Venhorst van AGG ‘sober maar niet saai’ is. “De school wordt als het ware opgetild uit de grond, maar vanwege het ingetogen ontwerp gaat het op in het landschap”, zegt hij. De trappen aan de buitenkant zijn gelijk een tribune voor het plein dat ook openluchttheater is, terwijl in de school op de begane grond een door leerlingen gerund restaurant zit.

De meeste energie is gestoken in de binnenkant van de school, die drie verdiepingen telt. Die zijn in het midden verbonden door een zogeheten ‘vide’, die alle etages als het ware samenvoegt. Zo ontstaat één grote, gemeenschappelijke onderwijsruimte.

De nieuwe school vervangt de gebouwen van het huidige Wesenthorst in Ulft en Bluemers in Silvolde. De bouw van het nieuwe Almende College, pal naast het Isala, begint volgend voorjaar en duurt ongeveer een jaar. De ongeveer 600 tot 800 leerlingen krijgen er vanaf het schooljaar 2020/2021 les.

Opdrachtgever Stichting Achterhoek VO
Contractvorm UAV-GC
Oppervlakte BVO 5.585 m²
Jaar van uitvoering 2019-2020
Bijzonderheden Design&Build

Gerelateerde projecten